Apple Music - Waarom ik terug ging naar Spotify

Door TheLion01 op zondag 30 augustus 2015 17:20 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 10.003

Op 30 juni werd Apple Music gelanceerd. Vanaf die dag konden mensen 3 maanden lang Apple Music gratis gebruiken door middel van een proefabbonement. Ik als Apple fan en fervent Spotify gebruiker maakte hier graag gebruik van. Een paar dagen na de release stapte ik over naar Apple Music, mede omdat ik het gezinsabbonement ook erg interessant vond. Zo’n overstap gebeurt trouwens niet zo maar. Ik ben toch wel een aantal uur bezig geweest met het overzetten van mijn Spotify lijsten naar Apple Music. Bij het overzetten kwam mijn eerste frustratie al tevoorschijn.

Afspeelijsten
Oke, dit is niet direct een fout van Apple, maar ik vond het wel jammer dat er geen standaard Nederlandse Top 40 lijst beschikbaar was in Apple Music. In Spotify kon ik een Top 40 afspeellijst volgen die automatisch vernieuwd werd. Bij mijn overstap naar Apple Music moest ik dus alle muziek handmatig overzetten. 2 maanden later zijn er nog steeds verschrikkelijk weinig afspeellijsten die je kan volgen. Ik heb geen zin om iedere maand de nieuwe top 40 samen te stellen.

Incomplete albums
Als alternatief voor de Top 40 afspeellijst koos ik voor de 538 Hitzone. In dit album wordt alle populaire muziek van de afgelopen tijd samen gesteld. Gelukkig stond dit album in Apple Music. Toen ik het album aanklikte, zat ik tegen een album aan te kijken waarvan meer nummers niet beschikbaar waren dan wel beschikbaar. Dit vond ik zelf, naast irritant, ook erg raar omdat de nummers wel gewoon allemaal los te vinden zijn in Apple Music.

Apple Music 1

UI
De interface van Apple Music is op zich best fijn. Alles is netjes gesorteerd in tabbladen en je muzieklijst voor overzichtelijk weergegeven. Het zoeken naar muziek vind ik echter minder fijn in Apple Music. Zoals je op de screenshot ziet bestaat het zoekgedeelte uit 2 tabbladen: Mijn muziek en Apple Music. Het komt wel eens voor dat ik naar een nummer zoek dat toevallig al in mijn afspeellijst staat. Wanneer het zoekvak nog ingesteld staat op Apple Music en ik druk na mijn zoekopdracht op enter, wordt ik doorgeleid naar de muziek op Apple Music. Op zich geen probleem, maar zodra ik dan het liedje aanklik, speelt hij deze wel af, maar het volgende nummer in mijn bibliotheek (als hij bijvoorbeeld op shuffle staat) wordt dan niet afgespeeld, omdat iTunes niet het liedje vanuit mijn bibliotheek streamt maar vanuit de zoekresultaten.

Apple Music 2

App
De muziekapp op iOS 8.4 werkt erg slecht op mijn iPad mini (1st gen.). Hij is erg traag en loopt vaak vast. Vaak moet ik dan de app helemaal afsluiten en opnieuw opstarten. Vaak sluit de app spontaan af als ik in het ‘Connect’-gedeelte van Apple Music ben. Apple is heel erg enthousiast over deze functie en ik wil deze functie ook graag gebruiken, als hij werkt…

Beschikbaarheid
Apple Music is beschikbaar op iOS, OS X en Windows. Een Android app volgt later. Op zich best netjes van Apple dat ze ook een Android app maken, maar ik mijn opzicht is dat niet genoeg. Ik werk soms ook met Linux en op dat OS is het onmogelijk om Apple Music te gebruiken want er is geen programma en geen web-app voor, vergeleken met Spotify, dat zo’n beetje overal op te gebruiken is (Zelfs op ChromeOS d.m.v. de web-app).

Ik heb Apple Music echt een kans gegeven maar ik heb bij Apple Music gewoon kleine irritaties die ik bij Spotify niet heb. Het idee achter Apple Music is goed (Beats1, Connect e.d.) maar ik hoop dat ze het het komende jaar nog veel gaan verbeteren aan deze dienst. Volgend jaar nog maar een keer proberen dan…

Hoe zit het met jullie? Gebruiken jullie Apple Music nog? :P

Volgende: PWS - De eerste stappen 09-'15 PWS - De eerste stappen
Volgende: Dit is USB 3.1... toch? - Over USB 3.1 en de Type-C connector 08-'15 Dit is USB 3.1... toch? - Over USB 3.1 en de Type-C connector

Reacties


Door Tweakers user Roytoch, zondag 30 augustus 2015 19:00

Eens met je punten. Ik vind het gebrek aan web-app lastig, omdat dat op PCs waar je geen lokale install mag doen (werk) dan niet werkt. Een ander ding voor mij is dat de spotifyintegratie met veel dingen toch net wat beter is: bijvoorbeeld naar de PS4, waar ik tijdens het gamen (bvb Fifa) nog wel eens spotify aan wil hebben staan. Ik ben dus ook van Apple Music weer teruggegaan naar spotify :)

Beats1 werkt ook zonder betaalde music trouwens. Prima zender meestal (mening!).

[Reactie gewijzigd op zondag 30 augustus 2015 19:00]


Door Tweakers user TheLion01, zondag 30 augustus 2015 19:11

Roytoch schreef op zondag 30 augustus 2015 @ 19:00:
Eens met je punten. Ik vind het gebrek aan web-app lastig, omdat dat op PCs waar je geen lokale install mag doen (werk) dan niet werkt. Een ander ding voor mij is dat de spotifyintegratie met veel dingen toch net wat beter is: bijvoorbeeld naar de PS4, waar ik tijdens het gamen (bvb Fifa) nog wel eens spotify aan wil hebben staan. Ik ben dus ook van Apple Music weer teruggegaan naar spotify :)

Beats1 werkt ook zonder betaalde music trouwens. Prima zender meestal (mening!).
Ja ik vind het wel erg leuk dat Beats1 gratis is. Ik vind het een leuke zender en ik luister er graag naar om nieuwe muziek te ontdekken. :D

Door Tweakers user O88088, zondag 30 augustus 2015 19:17

Ik gebruik dan geen Apple Music of Spotify, maar Google Music werkt ook wel fijn. Veel mogelijke afspeellijsten (helaas is de selectie van vooraf samengestelde afspeellijsten wel erg verminderd na de laatste grote update), een goede webapp en volgens mij is er ook een app beschikbaar voor alle grote mobiele platforms. Ik heb in ieder geval niet dat de helft van een CD niet beschikbaar is.

Door Tweakers user xleeuwx, zondag 30 augustus 2015 19:19

Allereerst heb ik Spotify niet lang gebruikt

Ik heb het op vakantie Apple Music gebruikt en heb daar ongeveer 20GB aan muziek op me IPhone 5s offline meegenomen en daar werkte het prima op. Echter na de vakantie even een nieuwe update van IOS binnengeharkt en daarna waren al me afspeellijsten leeg...

Dus sindsdien gebruik ik alleen de radio functie en moet zeggen dat die best relaxed werkt zowel op de IPad 3 als de IPhone 5s en MacBook Pro

[Reactie gewijzigd op zondag 30 augustus 2015 19:21]


Door Tweakers user D_Jeff, zondag 30 augustus 2015 21:34

Ik blijf me verbazen hoe snel Spotify veranderd is in "Itunes for Windows": VEEL system resources na uitgave van versie 1.0x.x

Tot 0.9x was het lekker soepeltjes. Ook spotify heeft nog wel werk aan de winkel ;)

Door Tweakers user Justin013, zondag 30 augustus 2015 22:19

Gebruik zelf behoorlijk fanatiek Spotify sinds het in Nederland beschikbaar is, en heb heel wat verandert zien worden de laatste jaren. Het is eigenlijk alleen maar beter geworden, de meeste muziek die ik luister is er gewoon op te vinden, ben eerder verbaasd als er iets niet op staat. De Connect functie is meester, en werkt heel goed. Ik lees eigenlijk alleen maar dingen over Apple Music waar Spotify in het begin ook mee kampte, geef het een beetje tijd en het wordt minstens zo goed.

Door Tweakers user TheLion01, zondag 30 augustus 2015 23:09

Justin013 schreef op zondag 30 augustus 2015 @ 22:19:
Gebruik zelf behoorlijk fanatiek Spotify sinds het in Nederland beschikbaar is, en heb heel wat verandert zien worden de laatste jaren. Het is eigenlijk alleen maar beter geworden, de meeste muziek die ik luister is er gewoon op te vinden, ben eerder verbaasd als er iets niet op staat. De Connect functie is meester, en werkt heel goed. Ik lees eigenlijk alleen maar dingen over Apple Music waar Spotify in het begin ook mee kampte, geef het een beetje tijd en het wordt minstens zo goed.
Ik heb er alle vertrouwen in dat Apple Music veel beter gaat worden dan het nu is. Tot die tijd gebruik ik nog even Spotify ;)

Door Tweakers user cyberstalker, maandag 31 augustus 2015 09:14

Roytoch schreef op zondag 30 augustus 2015 @ 19:00:
Eens met je punten. Ik vind het gebrek aan web-app lastig, omdat dat op PCs waar je geen lokale install mag doen (werk) dan niet werkt. Een ander ding voor mij is dat de spotifyintegratie met veel dingen toch net wat beter is: bijvoorbeeld naar de PS4, waar ik tijdens het gamen (bvb Fifa) nog wel eens spotify aan wil hebben staan. Ik ben dus ook van Apple Music weer teruggegaan naar spotify :)

Beats1 werkt ook zonder betaalde music trouwens. Prima zender meestal (mening!).
Ik heb AM nog nooit gebruikt, maar ik ben helemaal niet zo te spreken over de integratie van Spotify. Wat ik bijvoorbeeld erg mis is integratie op het lockscreen op mijn desktop. Speel ik bijvoorbeeld muziek met Rhythmbox af dan hoef ik niet eerst de desktop te ontgrendelen om de muziek te bedienen, dat kan gewoon direct op het lockscreen.

Met Spotify werkt dat dus niet. Ik kan wel de muziek pauzeren en starten via de media-toetsen op mijn toetsenbord, maar bijvoorbeeld door naar het volgende nummer is dan veel meer werk.

Door Tweakers user Superdaantje, maandag 31 augustus 2015 11:10

Ben om de zelfde redenen ook gebleven bij Spotify. De afspeel lijsten waren voor mij ook een domper. En afspeel lijst in één keer selecteren om offline beschikbaar te maken was er ook één.

Apple Music hier ook kans gegeven, maar toch wel erg blij met Spotify.

Door Tweakers user iAmRenzo, maandag 31 augustus 2015 16:26

Ik zit er nog en ik denk dat het ook gaat blijven. Hoofdreden: de ui. Spotify vind ik lelijk en niet overzichtelijk. iTunes en iOS vind ik wel overzichtelijk.
Maar als ik straks 15 euro ga betalen voor mijn family dan weet ik niet hoe confronterend ik het ga vinden:
- Apple Music en playlists is slecht. Spotify heeft genres, moods, activity playlists zowel "professioneel" als de fans die eigen lijsten bijhouden.
- Voeg je een playlist toe dan heb je gelijk ook alle nummers in je bibliotheek. Waarom? Ik wil alleen een playlist volgen, niet importeren.
- Zoeken gaat onhandig. Apple zou inderdaad beter 1 veld kunnen hebben en je eigen muziek bovenaan plaatsen.
- Een offline beschikbaar icoontje zou ook prettig zijn.
- Als je muziek luistert en nummers love'd dan vind je die nooit meer terug (nee, ik voeg niet alle muziek aan m'n bibliotheek toe).
- Samenhang ontbreekt: je kunt wél naar de iTunes Store maar eenvoudig van het nummer dat nu afspeelt naar de artiestenpagina is onmogelijk.

Work in progress (big time)

Door Tweakers user Basilange, dinsdag 1 september 2015 13:29

Ik ben toch heel erg blij met google music.

Met name dat je de upload krijgt van 40.000 eigen nummers, no questions asked.

Daardoor is mijn Moto X zonder SD kaart toch bijzonder bruikbaar. Alles in de cloud en offline mogelijk.

Vreemde muziek of eigen opnames altijd beschikbaar.

De webapp ondanks niet de snelste na de eerste 20.000 nummers is altijd en overal beschikbaar.

Door Tweakers user Menesis, dinsdag 1 september 2015 13:37

Heb beiden nu. Ik vind dat ik bij Apple Music wel veel betere suggesties krijg voorgeschoteld dan bij Spotify.
Spotify vandaag: eerste nummer van de eerste "recommended" playlist was bij Justin fkcn Bieber! :+
Apple Music kwam vandaag met Jimi Hendrix, Air, Massive Attack.

Hoewel ik Spotify erg fijn vind, voel ik dat Apple music me na 2 maanden veel beter kent dan Spotify na 6 (!) jaar (heb een Noors account, toen het nog per invite ging).

Daarnaast vind ik de interface van Apple Music gewoon mooier: het doet meer recht toe aan het artwork van album covers. Daarnaast vind ik de subtiele hint naar een analoge radio wel geniaal (dat rode streepje in de afspeelbar/timeline of hoe heet dat)
Bovendien gaat de interface van Spotify op mobiel vaak te diep. Je moet vaak terug voor je ergens anders heen kunt navigeren.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 september 2015 13:37]


Door Tweakers user Rubenk84, dinsdag 1 september 2015 21:05

Leuk om de reacties hier te lezen. Ook ik heb een test account genomen bij Apple music. Na een maand geforceerd gebruik ervan te maken ben ik weer terug gegaan naar Spotify.

Idd ook wat je aangeeft met die cd's die vaak incompleet zijn terwijl losse nummers er wel opstaan, erg jammer. Verder heb ik zo veel playlists staan dat ik toch geen zin heb om die over te nemen.

Verder heb ik Spotify bij KPN in m'n alles in 1 pakket dus Apple Music zou wel haast magisch zijn voordat ik het echt zou gaan gebruiken

WEL gebruik ik Beats 1 radio, hele toffe zender, maar die kan ik gelukkig ook luisteren zonder Apple Music! :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 september 2015 21:12]


Door Tweakers user Jacco011, woensdag 2 september 2015 21:11

Mijn grote vraag is nog: Apple 256Kbit/s AAC of Spotify 320Kbit/s MP3? Want ik lees dat AAC beter is okal heeft het een wat lagere bitrate.

Door Tweakers user Serena, vrijdag 4 september 2015 09:21

Ik denk dat het nog even moet inburgeren in Nederland. Ik ben het met je eens dat de afspeellijsten nog niet helemaal 'je van het' zijn. Maar mocht je toch de Top 40 willen volgen, ik houd deze lijst iedere week bij.
https://itunes.apple.com/...60f4546c2afe335e7a5c5d69f

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.